Numeroita kulutuksesta, viimein!

Tämän postauksen kirjoittaminen, tai pikemminkin kirjanpitotyö sen takana vaati uskomattoman paljon. Alla olevaan kaavioon tiiviistyy kuitenkin meidän taloutemme 10 kuukauden kulutus, ja se tästä niin vaikeaakin tekikin. Minua nimittäin hävettää julkaista tätä.


Kaavion ilmaisema kokonaiskulutus on 23 423,57€. Noin 2350 euroa kuukaudessa. Pelkkään kulutukseen. Näiden lukujen lisäksi olemme myös lyhentäneet asuntolainaa ja myös säästäneet jonkin verran. Kulutuksena ei myöskään näy vasta hankittu käytetty auto. Tiesin, että emme ole tänä vuonna pitäneet kuin yhden todellisen säästökuukauden, mutta summa järkyttää silti, ja sen pitääkin järkyttää. Kuluttamamme summa on 10 kuukaudessa enemmän, kuin oli kahden hengen talouden pienituloisuusraja 2017 (21 340 euroa), ja silti meidän ajatuksemme tältä vuodelta on ollut, että ei hullumpaa, mehän eletään varsin siivosti! No ei eletä.

On lähes tuskallista analysoida, että missä meidän kulutuksemme sitten menee metsään? Säästökohteet eivät pomppaa silmille, luultavasti siksi että niiden olennaisimpien kohdalla säästöjä on jo yritetty tehdä, vaihtelevalla menestyksellä. Selkein esimerkki tästä on puolisoni tupakointi. Reilu 1000 euroa savuna ilmaan, mutta hulluinta tässä on, että kulut ovat itseasiassa tänä syksynä merkittävästi KASVANEET lopetusyrityksen myötä: nikotiinikorvaustuotteet maksavat nopeasti enemmän kuin sätkätarvikkeet. Nähtäväksi jää, onko yrityksistä hyötyä, ja katoaako tämä kulu piakkoin.

Toinen katastrofikategoria on liikenne. Siihen sisältyy käytännössä kahden edellisen vuosituhannen auton käyttö, huolto ja korjaukset, sekä satunnaisia julkisen liikenteen eriä. Bensaa lorahtaa keskimäärin 160 eurolla kuukaudessa, mikä on omaan korvaan todella paljon. Huoltoihin ja korjauksiin on tänä vuonna mennyt melkein yhtä paljon! Huoltokulut olivat syyskuun lopussa vajaat 900 euroa, sisältäen yhdet kesärenkaat ja kahden auton katsastukset huoltoineen. Sitten iski se kuuluisa paska mäihä, ja molemmat automme levisivät käsiin kahden viikon välein. Toinen jatkoi saman tien matkaansa autojen taivaaseen, ja toinen makaa yhä ruumiinavauspöydällä.

Uuden (käytetyn) auton kustannus ei edes näy vielä liikenne-kategoriassa, mutta uusvanha vaati ostettaessa jonkin verran ennaltaehkäisevää huoltoa, kuten suunnilleen kaikkien autossa olevien nesteiden vaihdon, noin 400 euroa. Yhä diagnosointivaiheessa olevaa vanhusta varten taas puoliso halusi hankkia varaosa-auton, eli 250 euroa NELJÄNNESTÄ auton raadosta, toiveena että näistä kahdesta raadosta nousisi uuteen kiitoon yksi ehjä. Oma ymmärrykseni liikennekuluja kohtaan tuli täyteen suunnilleen tässä vaiheessa, ja suunnittelen, että puoliso saa siirtyä työmatkaliikenteessä kevyenliikenteen sekaan, kunnes kustannukset ovat taas tasoittuneet...

Positiivisia yllätyksiäkin mahtui onneksi kulutuskategorioihin. Taloudessamme asustaa kaksi kissaa, joten 460 euron lemmikkikulut olivat oikeastaan varsin maltilliset. Muut kulut eivät ole kovinkaan suuri kategoria, ja suurin osa niistäkin selittyy miehen työmatkamenoilla, jotka on korvattu matkalaskuilla. Pääosa kulutuksestamme sopii siis nykyiin kategorioihin, ja kirjanpito on tältä osin läpinäkyvää ja selkeää.

Pyrin avaamaan myöhemmin tarkemmin eri kulutuskategorioita, sillä oman kulutuksen tarkempi analysointi todella avaa silmiä. Seuraavan kahden kuukauden aikana kulutusjuhla tuskin pysähtyy, mutta toivottavasti jotain jarruttamisen merkkejä olisi jo havaittavissa? Jos haluat kuulla tarkemmin jostain tietysta kategoriasta, kommentoi ihmeessä!

Kommentit

  1. Pankkikulut nosti mulla kulmakarvoja ja herätti mielenkiintoa. Mitä kaikkea se pitää sisällään?

    Lemmikit ja lomailu on mun silmään kovin maltilliset kategoriat! Vakuutukset ja verot näyttää myös tosi matalalta!

    Aloin heti miettiä omaa vastaavaa taulukkoa (jossa lemmikit ja lomat vie varmaan leijonasosan...), ja taidanpa sellaisen tehdä loppuvuodesta. Alkaa meinaan tuntua siltä, että mun "säästäminen" on vähän sitä sun tätä, ja todellinen kulutus on korkeampaa kuin mitä luulen. Kääk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivoinkin, että joku tarttuisi pankkikuluihin, sillä noihan on Suomen mittapuulla aivan hysteeriset. Isoin selitys löytyy siitä, että omassa kirjanpidossa asuntolainan korot on pankkikuluja - me maksetaan pankille siitä, että saatiin massia, enkä halua merkitä korkoja mukamas lainaan kuuluvina. Kulu mikä kulu, ja pankille mennessä siis pankkikulu. Korkokuluja on kokonaissummasta aika tarkkaan 600e, ja laina on just menossa kilpailutukseen kun marginaali on turhan korkea.

      Loputkin pankkikulut liittyy melkein kaikki suoraan tai epäsuorasti asuntolainaan: 1,9e/kk lyhennykseen liitettyä palvelumaksua, ja sitten hulppeat 16e/kk niitä "varsinaisia" palvelumaksuja. Aikanaan kun asuntolaina hommattiin, saatiin tältä pankilta laina sillä ehdolla, että liitytään Premium-asiakkaiksi, josta maksetaan tuo 16e/kk. Hyväksyttiin ehdot, koska järjestelypalkkiot, palvelumaksut ja marginaali oli silloin niin paljon pienemmät, että jopa tuo kuukausittainen kulu huomioiden oli tämä edullisin vaihtoehto kokonaislaina-aikaa katsoessa. Premium-asiakkuuteen sisältyy sellaisiakin etuja, joita on myös käytetty, eli lisäarvoa palvelusta on saatu jonkin verran, ja toivottavasti saadaan tulevaisuudessakin, mutta ilman asuntolainaa ei mokomasta ikinä maksettaisi!

      Vakuutukset ja verot sisältää oikeastaan vaan kiinteistöveron ja kotivakuutuksen, autovakuutukset on osana liikenne-kuluja. Nyt alko kyllä mietityttää, että onkohan tässä loppuvuodesta tulossa vielä joku vakuutuslasku...

      Mielellään näkisin muidenkin vastaavia kulutustaulukoita, vuodenvaihdetta odotellessa!

      Poista

Lähetä kommentti