Hulluna kirjanpitoon

Muutama vuosi sitten yliopisto-opintojen aikana minut houkuteltiin mukaan ainejärjestötoimintaan. Se olikin niin hauskaa touhua, että yhdistystoiminnan parissa vierähti useampi vuosi, ja aika pian minut puhuttiin yhdistyksen hallituksen taloudenhoitajaksi. Silloin se pelotti ja epäilytti, enhän ymmärtänyt yhtään mitään vaaditusta kahdenkertaisesta kirjanpidosta, vaikka yhdistyksen vuosibudjetti olikin vain parin tuhannen euron luokkaa.

No, yksi asia johti toiseen, ja nykyään teen oman kirjanpitomme kahdenkertaisella kirjanpito-ohjelmalla.

En voi suositella tätä kenellekään, oikeasti. Ruutupaperivihko, excel-taulukko tai mikä tahansa kotitalouksille tarkoitettu sovellus on varmasti helpompi ja siten fiksumpi tapa! Valitettavasti itse jäin koukkuun, ja rakastan sitä, miten tiedän tasan tarkkaan kuinka paljon milläkin tilillä on rahaa, mihin ne on käytetty, voin ajaa erilaisia raportteja ohjelmasta, tiedän reaaliaikaisesti vuoden nettotuloksemme ja kaikkea muuta täysin turhaa nippelitietoa. Jos joku nyt kuitenkin haluaa vilkaista, millaiseen hulluuteen olen ajautunut, niin ohjelma on ilmainen GnuCash, ja löytyy täältä: https://www.gnucash.org.

Tämän vuoden yksi tavoite on, että pitäisin kirjanpitoa aivan koko vuodelta, mahdollisimman tarkasti. Ensimmäiset 4 kuukautta meni tosi hyvin ja mukavasti, mutta vappuna homma vähän kosahti, ja taisin tehdä kesäkuussa puolentoista kuukauden kirjanpidon kerralla. Vannoin silloin, että ei enää koskaan tällaista, nyt teen homman taas viikoittain!

Tänään pöydällä odotti tämä näky:


Näemmä myös sisäinen kirjanpitäjäni vietti kesälomaa, joten blogi saa odottaa tarkempia numeroita vielä pari päivää, kun koitan saada tästä kaaoksesta selon. Omaksi ja etenkin puolisoni kunniaksi on sanottava, että kuitteja on tallessa varmasti yli 90% kaikista tehdyistä ostoista, eli uskoisin että kirjanpidon tarkkuus säilyy yhä. Suurin osa ostoksista me tehdään onneksi korteilla, joten tiliotteelta löytyvät, kuittinsa kadottaneet ostot joutuvat arvotuiksi elintarvikkeiksi / alkoholiksi / taloustavaroiksi. Käteisostojen osalta luultavasti joudun kuittaamaan jokusen kympin muihin, tuntemattomiin kuluihin.

Seuraava (tai ihan viimeistään sitä seuraava…) postaus sisältää siis viimein oikeita numeroita, talousblogien parasta antia! Suunnittelin tekeväni jonkinlaisen koosteen talouden kulurakenteesta, mutta koska homma on vielä levällään kuin Jokisen eväät, voi kommenteilla yhä vaikuttaa sisältöön. Mitä siis haluaisit tietää toisten raha-asioista, mitä et yleensä kehtaa kysyä?

Kommentit

  1. Mulla on tuo sama proggis varmasti edessä. En usko, että olen tarpeeksi järjestelmällinen :D

    VastaaPoista
  2. Täytyy tutustua tuohon gnucash ohjelmaan. Olen yrittäjä täällä Hämeenlinnassa ja olen ollut yhtä epäjärjestelmällinen kuten sinä näissä. Valtavat kuittipinot aina odottivat aina järjestämistä. Olen kuitenkin tullut siihen lopputulokseen, että tilitoimisto helpottaa elämää ja voi keskittyä vaan yritystoimintaan :D

    VastaaPoista
  3. Tuo on kyllä varmasti totta, että kaksinkertaista kirjanpitoa ei kannata hoitaa itse. Kaverini Kouvolassa yritti yrityksensä kirjanpitoa hoitaa töiden ohella pitkään mutta totesi, että töiden lisäksi illat menivät selvitellessä usein massiivisia kuittipinoja. Hän päätti antaa tilitoimiston hoitaa lopulta kirjanpidon koska hän pystyi saamaan tämän jälkeen enemmän vapaa-aikaa ja hengähdystauon töistä iltaisin.

    VastaaPoista
  4. Toimivaksi todettu keino, ettei jätä kirjanpitotehtäviä viikkoa kauemmaksi odottamaan! Läheltä on nähty, että tämä todella koituu hankaluudeksi. Sisarestani tuli juuri pienyrittäjä Rovaniemellä, ja mietti kauan aikaa mitä tehdä. Lopulta hän päätyi ulkoiseen kirjanpitoon, on ollut oikein tyytyväinen kun on jäänyt aikaa vapaa-ajan puuhille, kuten neulomiseen ja lenkkeilyyn.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti