52 viikon säästöhaaste: miten sen voi pilata, ja miten saat siitä kaiken irti?

Luultavasti lähes jokainen talousblogaaja ja talousblogien lukija on jossain kohdassa törmännyt 52 viikon säästöhaasteeseen, onhan siitä kirjoitettu keltaisessa lehdistössäkin ahkerasti. Haastetta on muokattu ja tuunattu, venytetty ja siistitty. Kuinka moni kuitenkaan on ajatellut haasteen ydintä, eli sitä miksi se kannattaa tehdä?

Säästöhaasteen idea on, että joka viikko säästöön sujautetaan euro enemmän kuin edellisellä viikolla. Viikolla 1 yksi euro, viikolla 2 kaksi euroa, ja niin edelleen. Euro viikossa ei useimpien budjetissa tunnu missään, mutta 52 viikon kumulatiivinen kertymä onkin jo melkoinen, nimittäin 1378 euroa. Yleisin muunnos suomalaisissa blogeissa tuntuu olevan, että haaste tehdään "satunnaistettuna" versiona, eli joka viikko valitaan minkä suuruinen summa halutaan laittaa säästöön. Väitän kuitenkin, että loppusumma ei ole haasteen pointti, ja satunnaistamalla säästöjen järjestyksen pilataan haasteen tärkein opetus.

52 viikon säästöhaasteen ydin on siinä, että yhden vuoden aikana kuka tahansa voi oppia asteittain säästämään 200 euroa kuukaudessa. Haasteen lopputulos ei suinkaan ole 1378 euroa purkissa tai tilillä, vaan ihminen, joka on oppinut mukauttamaan joko menojaan, tai lisäämään tulojaan niin, että kykenee säästämään 200 euroa jopa joulukuussa. Jos siihen pystyy joulukuussa, niin miksi ei pystyisi jatkamaan samaa myös tammikuussa, helmikuussa, ja kaikkina kuukausina sen jälkeen?

Asettamalla viikot satunnaiseen järjestykseen vesitetään haasteen paras lopputulos, grand final, jossa olet todella muuttanut taloutesi kulurakennetta. Tasatulla summalla voisit vain aloittaa tammikuussa, ja laittaa noin 105 euroa säästöön kuukaudessa, loppusuma olisi sama - mutta jatkaessasi tapaa seuraavana vuonna jäisit joka vuosi 1000 euroa jälkeen haasteessa huippuunsa päässyttä ja sitä jatkanutta yksilöä. Haastetta ei siis ole tarkoitettu toistettavaksi, vaan opetusmatkaksi, jonka päätteeksi kykenet asiaan, jonka kuvittelit olevan mahdotonta.

Tavallisesti käsittelen talouttamme kokonaan yhteisenä, mutta tämän haasteen aion suorittaa pelkästään omista tuloistani (säästetyt rahat lasketaan silti yhteiseen pottiin). Suurin syy tähän on se, että haluan kasvattaa omaa tulo-osuuttani, mikä ei kyllä hoitovapaalla erityisen helppoa ole... Rahoja en kuitenkaan aio laittaa lasipurkkiin, niin kuin alkuperäisessä haasteessa, vaan siirrän ne Nordnettiin odottamaan sijoitusta.

Kommentit

  1. Hyvä pointti, ei käyny itellä ees mielessä. Aattelin tehä haasteen järjestyksessä vaan siks, et se tuntuu haastavammalta niin.

    VastaaPoista
  2. Haasteessa on jotain miellyttävää, mutta taidan kuitenkin laittaa nyt alkuvuonna enemmän säästöön, koska korotkin ovat sitten isommat vuoden osalta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti