Arvot nuukuuden takana

Blogin otsikko koki pienen muutoksen, sillä huomasin blogin sotkeutuvan turhan herästi toiseen, jo pidempään julkaistuun blogiin. Olennaisin jäi kuitenkin jäljelle: nuukis, johdannainen sanasta nuuka. Nuuka on adjektiivi, jolla tarkoitetaan säästäväistä, pihiä tai ainakin rahankäyttöä välttelevää ihmistä. Toisille nuukuus on arvo sinänsä, mutta omaksi nettinimeksi ja blogin nimen osaksi se päätyi kuitenkin laajemmalta arvopohjalta.

Kun pohdin sanaa nuuka, ensimmäiset mieleentulevat asiat olivat:
1. säästäväisyys
2. ekologisuus
3. kohtuullisuus
4. varmuus/turvallisuus
5. harkinta

Ensimmäinen ja kolmas kohta liittyvät läheisesti toisiinsa: en koe tuhlailua tai ylenmääräistä kuluttamista tärkeäksi, vaan mieluummin säästän rahaa. Kohtuullisuus sekä edesauttaa säästämistä, että myös hillitsee sitä: olen taipuvainen viemään tahtomattani äärimmäisyyksiin tekemäni asiat, jolloin parhaatkin asiat monesti pilaantuvat. Jopa arvostamani säästäminen voi muuttua kitkeräksi, jos se estää elämästä muiden arvojen mukaisesti. Nuukuus ja kohtuus eivät kuitenkaan ole vastakohtia, vaan nimenomaan toisiaan tukevia asioita.

Kohta kaksi, ekologisuus, liittyy myös läheisesti kohtuullisuuteen. Ihmiset ovat ajaneet ainokaisen maapallon tilanteeseen, josta kohtuullisuus on kaukana. Luonnonvarojen häviäminen, ilmastonmuutos, saastuminen, jätevuoret, kaikki nämä johtuvat kohtuuttomuudesta ja ylikuluttamisesta. Paras tapa olla ekologinen, on nuukailla. Yksinkertaistettuna mitä vähemmän tarvitsen ja kulutan, sitä vähemmän vahingoitan maapalloa.

Neljännen ja viidennen kohdan varmuus, turvallisuus ja harkinta linkittyvät kokemuksiini pärjäämisestä. Olen selvinnyt hyvin pienituloisena olemalla nuuka ja tarkka rahoistani, ja olen ylpeä siitä. Tiedän pystyväni sopeuttamaan halujani ja tilanteitani, ja nuukuus mahdollistaa turvallisuudentunteen myös taloudellisesti epävarmoina aikoina. Nykyään taloudellisen tilanteen ollessa parisuhteessa vakaa, koen että samat arvot edesauttavat sijoittamisen aloittamista. Pyrkimyksenä on yhä turvattu tulevaisuus, mutta entistä laajemmassa mitassa, joten harkintaa tarvitaan yhä.

Tunnistan, että kaikki ylläolevat ovat itselleni tärkeitä elämänarvoja, joita toisinaan toteutan paremmin ja toisinaan huonommin. Blogaamisen aloittamisen yksi suurimpia toiveita oli, että kirjoittamalla, pohdiskelemalla ja tekemällä julkiseksi myös pystyisin pysymään tavoitteissani ja arvoissani paremmin. Toinen pieni toive on, että joku olisi kanssani samaa mieltä, tai ehkä jopa oppisi jotain tavastani hahmottaa taloutta. Erimielisyyksistä taas koen itse oppivani eniten!

Kommentit

  1. "Kohtuullisuus sekä edesauttaa säästämistä, että myös hillitsee sitä: olen taipuvainen viemään tahtomattani äärimmäisyyksiin tekemäni asiat, jolloin parhaatkin asiat monesti pilaantuvat."

    Tuo on hyvin sanottu asiasta, joka kuvaa itseänikin. Onneksi olen näin myöhemmällä iällä viimein saamassa taipumuksen (ponnistelematta) kuriin. Kirjoitus on muutenkin mielestäni hyvä, ja tuo mukavaa toisen ihmisen näkökulmaa asioihin, joita olen tavalla tai toisella ja vaihtelevassa määrin ajatellut itsekin.

    Tässä blogissa on monta muutakin mielestäni kivaa ja hyödyllistäkin kirjoitusta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti