Marraskuun nuukailubudjetti

En ole pariin viime kuukauteen tehnyt kuukausikohtaisia budjetteja, koska kuvittelin, että meidän kulutustottumukset on asettuneet toistaiseksi uomiinsa, eikä suuria heittoja olisi. No, sitten päivitin kirjanpidon, ja totesin että ollaan lipsuttu ja rankasti. Tästä sisuuntuneena päädyttiin puolison kanssa siihen, että on aika pitää taas säästökuukausi, ja vetää menot minimiin.

Taulukoidessa mahdollisimma realistisia menoja iski pienoinen epätoivo.

Marraskuu 2018
Asumiskulut
840
Elintarvikkeet
225
Liikenne
350
Terveys
170
Tietoliikenne
40
Kissat
60
Lahjat
60
Pankkikulut (sis. korkokulut)
75
Vaatteet
80
Vapaa-aika
100
Yhteensä
2000

2000 euroa ei nyt ihan vastaa käsitystämme nuukailubudjetista. Miten tässä nyt näin kävi?

Kiinteät kulut kuten asuminen ja tietoliikenne, sekä terveys ovat mitä ovat, niille emme voi lyhyellä tähtäimellä tehdä mitään. Elintarvikekulut olivat tosiaan paisuneet viime kuussa niin paljon, että niitä pyritään nyt hyvin aktiivisesti karsimaan, ja 225 euroa alkaa olla jo kipurajalla, kun tähän lasketaan kuuluvaksi kaikki herkuista lounaisiin tavallisten kauppalaskujen lisäksi.

Potentiaalisin säästökohde ja jatkuvan harmin aihe on liikennekulut, ja valitettavasti tuo 350 euroa saattaa olla jopa alakanttiin arvioitu. Tällä hetkellä ajossa on vain yksi auto, koska toisesta autosta joudumme vielä vaihtamaan tuulilasin ennen kuin voimme päättää mitä autolle tehdään. Työ- ja opiskelupaikkojen hankalista sijainneista johtuen kaksi autoa on välillä välttämättömyys, vaikka pyrimme pitämään toista seisonnassa aina kuin mahdollista. Näihin kuluihin on saatava jotain kohtuutta, ja pian!

Kissat ja lahjat ovat toisiinsa vertautuvat osiot: sitoumuksia, joista emme edes halua eroon. Silti niiden kulut ovat välillä turhauttavia.

Ainoat turhuuksiksi laskettavat asiat tässä budjetissa ovat vaatteet ja vapaa-ajan menot. Vapaa-ajan menojen osalta uskallan toivoa, että emme käytä koko budjettia, vaikka en halua sitä kokonaan poistaakaan. Mahdollisuus siihen, että halutessamme voimme tehdä jotain mukavaa yhdessä on arvokkaampaa, kuin itse raha. Tosiasiassa kuukausi saattaa olla muun tekemisen ja ilmaismenojen kanssa niin kiireinen, että emme jää kaipaamaan maksullista viihdettä. Vaatteiden osalta minulla on edessäni tiukka mietintä siitä, lykkäänkö mieleiseni takin ostoa esimerkiksi tammialeen, vai luovunko siitä kokonaan. Kyseessä ei ole välttämättömyysostos, joten pieni mietintätauko on ihan paikallaan.

Näillä mennään, ja tärkeintä tällä kertaa on muistaa joulukuussa tarkistaa kuinka lopulta käykään!

Kommentit