Kohtuullisen kulutuksen viitebudjetit 2018

Tänään silmiini sattui otsikko, jota olen jo vähän odottanut: uudet suomalaiset viitebudjetit on julkaistu!

Kyseessä on siis tutkimus, jossa tutkijat ja keskusteleva osallistujaryhmä pyrkii arvioimaan, mikä on Suomessa tällä hetkellä kohtuullista kulutusta, eli millä rahasummilla voi elää hyvää elämää, joka mahdollistaa mm. terveydestä ja osallisuudesta huolehtimisen. Budjetit on päivityksessä jaettu 13 erityyppiseen talouteen, joten uskon että budjettien erottelukyky eri elämäntilanteiden mukaan on jo varsin hyvä.

Koen tämäntyyppisen empiirisyyteen ja samaan aikaan yleistettävyyteen pyrkivän tutkimuksen olevan varsin hyödyllistä monille arkipäivän taloudesta kiinnostuneille. Budjetit hyödyttävät esimerkiksi päättäjiä, jotka joutuvat arvioimaan norsunluutornistaan sosiaalitukien riittävyyttä. Käytännön hyötyä budjeteista voi olla myös velkaneuvonnassa ja siihen liittyvissä palveluissa: kuinka paljon ihmiselle tulisi jäädä eri elämäntilanteissa rahaa kulutukseen, ja mikä ylittää kohtuullisuuden? Tavalliselle tallaajalle, joka jaksaa oman viitebudjettinsa etsiä tutkimusraportista, voi myös paljastua sokeita pisteitä omista kulutustottumuksista. Tapaamme kerätä samankaltaisia ihmisiä ympärillemme, joten oman kulutuksen vertailu lähipiiriin ei aina anna objektiivista kuvaa.

Samaan aikaan olen myös hitusen skeptinen asetetuista rajoista, ja ilmasta niiden sisällä. Vaikka tutkijat kertovat, että viitebudjettien kulutus on maltillista verrattuna suomalaiseen keskivertokulutukseen, tuntuvat osa kategorioista silti yliarvioiduilta nopealla vilkaisulla. Toisaalta voisi olla odotettavissakin, että keskituloinen talousblogaajapariskunta saattaa jäädä kohtuullisen kulutuksen alapuolelle - säästämisen tulisikin olla kulutuksen edellä arvoissamme.

Joka tapauksessa aion kahlata tutkimuksen tarkemmin läpi, ja vuoden lopussa verrata sitä omaan kulutukseemme mahdollisimman samankaltaisilla kategorioilla. On mielenkiintoista nähdä, miten vertaudumme muihin lapsettomiin pareihin, missä alikulutamme ja missä mahdollisesti ylikulutamme!

Lisää aiheesta:
YLE:n juttu aiheesta: https://yle.fi/uutiset/3-10507861
Alkuperäiseen tutkimusjulkaisuun pääset tästä: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/261735

Kommentit