Katastrofikuukausi

Mitä taloudellesi tapahtuisi, jos yhtäkkiä tulosi putoaisivat 25%, ja samaan aikaan kulusi nousisivat hetkellisesti  20-30%, ja joutuisit vielä ostamaan auton? Lokakuussa meille kävi näin.

Tilanne ei tosin ole läheskään niin pelottava kuin miltä kuulostaa, sillä kyse on puolison ennakoidusta työpaikan vaihdosta ja siihen liittyvästä palkanmaksun poikkeamasta. Kaksi viikkoa omaa vapaata työpaikkojen välissä kyllä kurittaa talouden tunnuslukuja, mutta marraskuussa maksettavat lomakorvaukset, säästövapaat ja muut loppupalkan osat enemmän kuin kompensoivat tilanteen. Ajatusleikkinä tämä silti toimii hyvin, sillä kuukauden tulo- ja menovirrat ovat todella karua luettavaa. Unohdetaan siis tämä loppupalkka, ja katsotaan miten taloudelle tapahtuisi ilman sitä?Palkkatulossa on pudotusta normaaliin noin 700 euroa. Tämä ei vielä olisi ajanut meitä mieron tielle, etenkin jos olisimme älynneet vähääkään aikaisemmin näin käyvän. Vakaaseen talouteen tottuneina kumpikaan meistä ei ollut huomannut, että puolison työnantaja maksaa kuluvan kuun palkan puolessa välissä kuuta, siis tavallaan puolet ennakkoon. Paha vain, että työsuhde päättyikin ennen kuun loppua, eli palkkakausi katkesi kesken. Menopuolella poikkeamia olikin sitten urakalla.


Aitoa katastrofitunnelmaa tähän kuukauteen saatiin, kun talouden molemmat autot hajosivat kahden viikon välein, niin kuin jo edellisessä postauksessa kerroin. Käytännössä samalle kuulle osui siis uuden auton hankinta 1800€, ja huolto- ja korjauskustannuksia kertyi 763,69€. Myös bensakulut nousivat normaalista, sillä uusi auto haettiin 150 kilometrin päästä. 2775,53€ autokuluihin vetää todella hiljaiseksi.

Ajatusleikin kannalta on mielenkiintoista, että me tosiaan päädyimme käyttämään luottokorttia lähes 1000 euron edestä. Lisäksi jouduimme lainaamaan vielä 500 euroa säästöistä, jotta tilille jäi riittävästi katetta marraskuun ensimmäisinä päivinä meneviin kiinteisiin kuluihin. Yhteensä 2300 euroa säästöistä, 1000 euroa luottokortilla: useimmat taloudet kyykkäisivät tässä kohtaa. Jos tulot myös pienenisivät pitkäaikaisesti, eikä vain yhdeksi kuukaudeksi (kuten työttömyyden tai pitkäaikaisen sairauden takia), olisi edessä todella nopeita sopeutusliikkeitä, tai pitkäaikainen lainakierre.

Talouden stressitestinä tämä kuukausi oli valaiseva. Emme ole liemessä, kun tiedossa on tavallista suurempi kertaerä korjaamaan aiheutuneet vahingot, mutta ilman sitä alkaisi jo itkettää. Puskurista olisi syöty suurin osa, luottokortin takaisinmaksu tipahtaisi lähelle minimierää, eikä rahaa olisi mihinkään ylimääräiseen. Tämän kaiken hahmottaminen kasvatti entisestään tarvetta varmistaa, että näin ei koskaan käy oikeasti. Kahden kuukauden menojen suuruinen puskuri on ehdoton minimi, minkä lisäksi osan muusta omaisuudesta on oltava realisoitavissa kohtuullisessa ajassa.

Koska tilanne ei normalisoidu ennen kuin tulot pyörivät taas normaalissa aikataulussa, aiomme elää myös marraskuun sopeutetulla budjetilla. Koska myös lokakuun elintarvikekulut olivat täysin kohtuuttomat, päätimme koittaa puolittaa ne marraskuussa 225 euroon, sekä pitää muutenkin kulut minimissä. Avaan budjettia ja normaalia kulurakennettamme lisää seuraavassa postauksessa.

Miten sinun taloutesi selviäisi vastaavasta?Kommentit