Järkevä kulutus vai kulutusjuhla?

Black Friday, Cyber Monday, joululahjarumba, kohta alkaa joulu-alet, sitten uudenvuoden alet, sitten voikin piristää itseään härkäviikkojen aikana - syitä (yli)kulutukselle keksimällä keksitään taas seuraavien parin kuukauden ajan. Eikä siinä mitään, ei Suomen eikä maailman talous pyörisi montaakaan päivää ilman kulutusta.

Kysymys siitä, mikä kulutus on tarpeellista tai järkevää, on paljon mielenkiintoisempi kuin yleinen kulutuksen moralisointi. Aihe on pyörinyt myös omassa päässäni huomattavan paljon viime viikot, sillä seuranta on näyttänyt jo pari päivää, että marraskuun nuukailubudjetti on ylitetty. Suurin osa ylityksen kootuista selityksistä tulee liittymään epärealistiseen budjetointiin, mutta onko kyse silloinkaan tarpeellisesta kulutuksesta? Luultavasti ei, sillä olisin mainiosti pärjännyt ilman vedenkeitintä, eikä kissanhiekkakaan olisi loppunut. Sen sijaan näiden esimerkkien, ja luultavasti myös muutamien muiden kohdalla argumentoin, että kyse on (itselleni) järkevästä kuluttamisesta.

Järkevää kulutus on ainakin silloin, kun se a) parantaa elämänlaatua tai b) pienentää tulevaa kulutusta. Ulkopuolisen on vaikeaa nähdä tai määritellä näistä ensimmäistä, sillä elämänlaatu on aina subjektiivisesti koettu asia. Yritän itse välttää viimeiseen asti tällaisia ostoksia, sillä hyvin usein kyse on illuusiosta: kuvittelen, että jokin asia parantaisi elämänlaatuani, vain huomatakseni että en ensimmäisen viikon jälkeen ole edes käyttänyt tavaraa/palvelua. Tyypillistä oman kokemukseni mukaan on myös se, että koettu elämänlaadun nousu unohtuu nopeasti. Juuri ostamani vedenkeitin on hyvä esimerkki tästä, sillä alun lyhytaikaisen ilon jälkeen en enää muista, miksi oikeastaan halusin sen - oliko veden kiehauttaminen kattilassa muka niin hidasta?

Tulevan kulutuksen pienentäminen on onneksi paljon selkeämpää. Silti tähänkin ryhmään mahtuu näennäisesti turhia tavaroita, kuten vaikkapa eilen ostetut kaksi minitermospulloa. On vaikeaa perustella aitoa tarvetta kahdelle termokselle, sillä kukaan ei kuole ilman niitä. Meidän tapauksessamme ne eivät myöskään olennaisesti paranna elämänlaatua, sillä kuumia juomia on juotu tähänkin asti, ja tosiasiassa omistamme jo yhden isomman termoksen. Mutta: tiedän jo nyt, että termarit varmasti tulevat pienentämään kulutusta. Puoliso ostaa tällä hetkellä kahvinsa kupeittain työpaikalla, ja vaikka hinta ei olekaan kahvilatasoa, kertyy siitä kuitenkin sievoinen summa kuukaudessa. Oman kahvin mukaan ottaminen tulee pienentämään kahvikuluja olennaisesti, ja laskinkin, että termarit maksavat itsensä takaisin alle kuukaudessa. Se, että paketissa oli kaksi termaria onkin kokonaan toinen juttu...

Myös alennusmyynnit voivat toteuttaa järkevän kulutuksen ideaa tulevia kuluja pienentämällä, kunhan voi olla varma siitä, että olisi ostoksen tehnyt joka tapauksessa. Sen sijaan sortuminen asioihin vain sen takia, että "se oli niiiin hyvä tarjous!" on tyypillistä kulutusjuhlaa, eli kuluttamista kuluttamisen vuoksi. Ostoskrapulaa kummempaa iloa ei siitä saa, joten itsekurille on kysyntää joulun ympärillä.

Siispä toivotan itse kullekin järkevyyttä ja kurinalaisuutta kulutusjuhlien keskelle!

Kommentit

  1. Kirjoitat täyttä asiaa. Shoppaaminen eli pyöriminen kaupoissa ja tarjousten metsästäminen on nykypäivänä suosittu "harrastus". Kauppa kiittää, mutta kukkaro ei. Varmasti jokainen joka tunkee itsensä muiden ostohimokkaiden kanssa kauppakeskukseen löytää sieltä mukaansa jotain joka a) oli suuressa alennuksessa ja b) tuntui ostohetkellä tarpeelliselta vaikka tätä tarvetta ei kauppaan mennessä ollutkaan. Ratkaisu ongelmaan: jää kotiin tai mene vaikka lenkille, paljon järkevämpää ja kukkaro, päänuppi ja kroppa kiittää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti